A TIG pisztolyokhoz hasonlóan a MIG hegesztésben is választhatunk fix vgy flexibilis nyakú változatokat, ezért újra átbeszéljük a témát, ezúttal a MIG pisztolyok oldaláról.

A flexibilis MIG nyakak csak alacson terhelhetőségű változatban érhetők el (210 A-ig), mivel csak lágy burkolattal készíthetők el. A nyak maga egy vastag, erős tartású szálakból álló sodrat, lágy köpennyel bevonva.

Ennek a konstrukciónak előnye, hogy nem keletkezik olyan végleges meghibásodás a sok hajlítás hatására, mint a TIG nyakaknál, de hátránya, hogy kellően sokat hajlítva a nyakon a köpenyen kidudorodások jelennek meg, mivel a sodrat szálai elveszíthetik rendezettségüket. Ez mindaddig csak esztétikai probléma, ameddig nem kell spirált cserélni. Egy kellően sokat hajlított nyaknál előfordulhat, hogy csak kínkeservesen lehet a cserespirált betolni a pisztolyba.

Mi az előnye a flexibils nyaknak a forgathatóval szemben? Az, hogy a hajlítás szögét, helyét és sugarát mi állítjuk be. Nem érdemes azonban túl nagy szögben  hajlítani a nyakat, mert az acél spirálokat használva nagyon megnehezítheti az előtolást.

Fontos tudni azt is, hogy ennek a nyaknak nem cseréhető a közdarabja, bár ez egy teljesen lényegtelen szempont annak, aki a munkaeszközeit figyelmesen kezeli, vigyáz rájuk.

A fentiek ismeretében mindenki eldöntheti, hogy a flexibilis vagy forgónyakas pisztolyokat részesíti előnyben.

Mostantól honlaponkon is megvásárolható a TGFLEX 15 GRIP hegesztőpisztoly szériagyártmányként is.