A kényelmes pozicióhegesztésre két megoldás kínálkozik: a forgónyakas és a flexibilis nyakas hegesztőpisztoly használata.

A forgónyakas pisztolyok a MIG hegesztésben széles körben elterjedtek, különösen a gázhűtéses változataik. Elérhető ugyan flexibilis nyakú MIG pisztoly is, azonban csak alacsonyabb terhelhetőségű változatban, azaz kb. 200A hegesztőáramig. ennek az oka rendkívül egyszerű: a nyak csak akkor hajlítható, ha a külső burkolata nem fém cső, márpedig a közepes és nagy teljesítményű pisztolyokba való nyakak köpenye minde esetben fém.

Nincs ilyen korlát viszont a TIG pisztolyok esetében, ahol minden nyak gumi borítással készül. A hegesztő megveszi a flexibilis nyakú pisztolyt, a kívánt pozícióba hajlítja, majd (ha szépen vigyáz rá) ítéletnapig dolgozhat vele... Vagy mégsem?

Az a hátránya a flexibilis TIG nyaknak, hogy csak véges számú hajlítást tud elviselni. Ennek okát a napnál is világosabban szemlélteti ez a kép:

Tönkrement SR18F nyak

A nyak belseje 3 csőből áll: 1 a gáznak, 1-1 a bemenő és a kimenő víznek. A réz csövek pedig egy bizonyos számú hajlítás után eltörnek, mint az a képen is jól látható, a lebontott rész közepén. A flexibilis nyak nem alkalmas arra, hogy minden részfeladathoz újra meghajlítsuk.

Erre tökéletesen alkalmasak a forgatható TIG nyakak.

Forgatható vízhűtéses TIG nyak

A fejet nem anya rögzíti a helyén, ahogy azt a MIG nyakaknál megszokhattuk, így forgatás előtt nem kell semmit lelazítani a pisztolyon. (És nincs alkatrész, amit véletlen elfelejtünk meghúzni használat előtt, ez sem elhanyagolható hátrány.)

Forgatható TIG nyak szétszerelt állapotban.

A fej menettel csatlakozik a tönkhöz, és egy erős rugó stabilizálja, ezzel biztosítva a fej pozícióját, és a stabil ívet.

Meg kell említeni, hogy ennél a konstrukciónál a vízhűtés nem megy el egészen a fejig, így annak terhelhetősége némileg elmarad a WP18 és WP 20 típusoknál megszokottól. Cserébe viszont megkötés nélkül bármennyit lehet fordítani a fejen. Ennek ismeretében mindenki eldöntheti, hogy az ő gyakorlatában a flexibilis vagy a forgatható nyakú változat a jobb választás.

TR-A 20 B hegesztőpisztoly forgatható nyakkal.

Mostantól tartunk készleten forgatható TIG nyakakat. Így mostantól ezekkel is tudunk kedves Vásárlóinknak hegesztőpisztolyt gyártani. Ezek a termékek hamarosan webshopon keresztül is elérhetőek lesznek, de ameddig nem, természetesen kérhetnek ajánlatot rá e-mailben vagy telefonon.

45°-kal elfordított TIG nyak.