Az iparcikkek piacán jópár éve jelenlévő trendek egyszerre a specializáció és univerzalitás, és ez alól nem képeznek kivételt a hegesztőgépek sem. Minden eszköztől elvárja a vásárló, hogy a lehető legtöbb helyzetben használhassa, és minden helyzetben a legkiválóbb teljesítményt nyújtsa. Ma már nagyon kevés olyan MIG (CO) hegesztőgép készül, amelyik ne volna alkalmas pálcás (MMA) vagy lift TIG hegesztésre. Ennek a trendnek megfelelő a Mastroweld legkisebb MIG hegesztőgépe, a szinergikus vezérlésű MIG 1601 is. Gondosan átnéztük a csomagot, és végeztünk egy rövid próbahegesztést, hogy jobban megismerjük ezt a modellt is.

A dobozt kibontva nagyon ügyesen összezsúfolva a következőket találjuk:

  • Mastroweld MIG 1601 hegesztő inverter. A gép tartalmazza a beépített CO munkakábelt is az elérhető összes fogyóelektródás lejáráshoz. Hogy mi érhető el, arról majd később.
  • Testkábel
  • Elektródafogós munkakábel. Mind a testkábel, mind az elektródafogós kábel réz papucsokkal és áthidaló kábelekkel van szerelve. Igen jó jel, hogy egy alacsony árfekvésű hegesztőgép esetében is figyel erre a gyártó.
  • Salakoló eszköz: Ez egy kis méretű, kis tömegű szerszám, aminek az egyik oldala salakoló kalapács, a másik oldala drótkefe. A porbeles hegesztésnél keletkező kis mennyiségű salak eltávolítására pont alkalmas
  • Kézi hegesztőpajzs, lapra szerelve.

Eltródafogós kábel és testkábel réz papuccsal

A hegesztő inverter tulajdonságairól röviden:

  • Hegesztőáram tartomány: 50-160 A(MIG), 20-160 A (MMA), 10-160 A (lift TIG)
  • Bekapcsolási idő: 160 A: 40%, 100 A: 100%
  • Huzaldob átmérő: 100 mm, beépített huzal előtolóval
  • ajánlott huzalátmérő: 0,6-0,8 mm, v. 0,9 mm porbeles hegesztőhuzal
  • Ajánlott bevont elektróda átmérő: 1,6-3,2 mm
  • Tömeg: 5,2 kg

A gép kezelőfelülete pofonegyszerű. A főkapcsolóját hátul találjuk, azt átbillentve azonnal beindul az erős ventilátor, ami - az ebben a kategóriában nagynak számító - 160 A árammal való hegesztésre valóban alkalmassá teszi, a megadott 40% bekapcsolási idő mellett is. A gép első panelén egy nyomógombot találunk, amivel a hegesztési módok között tudunk váltani, és két potmétert - az alsó szabályozza pálcás (MMA) és a lift TIG hegesztésnél a hegesztőáramot, illetve a MIG és porbeles hegesztésnél a huzalelőtolás sebességét. A felsőt a szintén a fogyóelektródás hegesztésnél fogjuk használni, ez való a munkafeszültség utánállítására.

Mastroweld MIG 1601 hegesztőgép kezelpfelület

Már korábban is említettük, de a Mastroweld MIG 1601 szinergikus vezérlésű, ami azt jelenti, hogy különböző védőgázokhoz (ha használunk) és huzal elektródákhoz előre beállított hegesztési paraméterekkel dolgozik. A szinergikus vezérlés csak a MIG és porbeles hegesztési módokra vonatkozik, ha a hegesztési mód választó gombbal ezekre lépünk, a „SYN” jelű visszajelző lámpa jelzi is nekünk a szinergikus mód bekapcsolását. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a kezelő potmétereket középállásba tekerve megkapjuk a gyári beállítást, ami már azonnal használható, jó eredményt ad. A potmétert csak akkor szükséges a továbbiakban állítani, ha speciális körülmények azt megkívánják. A választható fogyóelektródás hegesztési módok: MIG hegesztés kevert gázzal, MAG hegesztés CO2 védőgázzal, porbeles hegesztés (FCAW).

Mastroweld MIG 1601 hegesztőgép kezelőfelület - szinergikus vezérlés

A gépet felül kell kinyitni, hogy felszereljük a huzaltekercset. Ez nem egy szokványos, viszont egy meglehetősen praktikus kivitel; számomra sokkal kényelmesebb volt a tekercs felszerelése, mint az elterjedtebb oldalt töltős megoldásoknál. A huzalelőtoló gyárilag a porbeles hegesztéshez való recézett görgővel van felszerelve.

Mastroweld MIG 1601 - huzal betöltés felül

A gép eddig egy jól átgondolt konstrukció benyomását kelti, minőségi kiegészítőkkel ellátva. Most lássunk egy rövid próbahegesztést, hogy megismerjük hogy teljesít munka közben.

A próbahegesztés

Előre kell bocsátani, hogy cégünk tagjai nem képzett hegesztők, hanem – tapasztalt és lelkes, de mégiscsak – barkácsolók. Ezt azért lényeges kihangsúlyozni, mert nem mi tudjuk a legszebb varratokat előállítani, viszont hiteles véleményt tudunk formálni arról, hogy egy másik barkácsoló keze alatt hogy fog működni az adott gép.

Jobbra látható egy kis varrat, az volt a heftelés, hogy ne kelljen a továbbiakban kézzel pozícióban tartani az egyik munkadarabot. Mivel nem salakoltam le azonnal, a fő varratot nem onnan indítottam, hanem pár milliméterrel attól balra. A varratot a munkadarbok síkja alá csiszoltam, hogy lássam, volt-e valahol elégtelen beolvadás. Nem volt, hézag csak a heftelés és a fővarrat között látható.

Mastroweld MIG 1601 csomag

Ha ezt a gépet egy tapasztalt hegesztő vásárolja meg, az alapcsomagot azonnal használatba veheti, és jó eredményeket érhet el vele, de mi tudunk ennél jobbat is kínálni Önnek.

 

Mastroweld MIG 1601 hegesztőgép csomag automata fejpajzzsal.

A csomag alapból nem tartalmaz huzal elektródát, ezért mi adunk hozzá egy tekerccsel. Ezen felül adunk hozzá egy automata fejpajzsot is. A kézi pajzsok használata szerintünk meglehetősen kényelmetlen. Egyrészt ezek általában (mint ahogy a dobozban lévő típus is) nem automatikusan sötétednek, tehát az ívgyújtás előtt is sötét állapotban vannak, ami már eleve nehézkessé teszi a használatukat, de mivel az egyik kezet lefoglalja a kézi pajzs, ez ellehetetleníti a munkadarabok kézi igazítását és megnehezíti a munkakábel pontos vezetését. Éppen ezért mi adunk a csomaghoz egy kétszenzoros automata fejpajzsot is, amivel egészen biztosan sokkal könnyeb lesz vele a munka.