Még egy pár évvel ezelőtt is, ha valaki hobbihegesztésről, barkácsolásról, ház körüli javításokról beszélt, egyértelmű volt, hogy bevont elektródás, azaz pálcás géppel dolgozik. Azóta viszont megjelentek a piacon a barkácscélú porbeles fogyóelektródás gépek, és taroltak: mára ugyanolyan népszerűvé váltak, mint a hagyományos pálcás inverterek. Ha egy barkácsoló nem túl nagy befektetéssel szeretne magának egy hegesztőgépet vásárolni, - jóval drágább és eszközigényesebb MIG és TIG eljárások kizárása után - a kettő között kell dönteni, ami tapasztalat nélkül komoly fejtörést okoz. Mi segítünk a döntésben néhány kérdés megválaszolásával.

Eldöntöttem, mostantól hegeszteni fogok, milyen feladatokra kell felkészülnöm?

Ház körüli barkácsolások során 99%-ban szerkezeti acél zártszelvényeket, profilokat és 1-4 mm közötti lemez alkatrészeket fogunk hegeszteni. Minden más anyag hegesztése nehezebb feladat, igényel némi gyakorlatot.

A pálcás és a porbeles hobbigépek alkalmasak erre?

Igen, maradéktalanul alkalmasak.

Nézem a hegesztőgépek adatlapjait, és elbizonytalanodtam. Hány amper lesz nekem elég? Mit jelent a bekapcsolási idő?

Most jön az a válasz, amit senki nem szeret, hogy a „körülményektől függ”, de a tapasztalat az, hogy barkácsolási célokra 50-80 A elegendő zártszelvények hegesztéséhez. 100 A minden körülmények között elég 4 mm falvastagságig. A bekapcsolási idő (más jelöléssel „bi.” vagy „munkaciklus”) jelöli, hogy 10 perc munkaidőből mennyit tölthet a gép hegesztéssel, és mennyit kell pihentetni. A gyakorlatban ez a barkácsolót nem érinti. A munka legnagyobb része a darabok vágásával, előkészítésével, illesztésével telik. A gép túlterhelése normál gyakorlat szerint soha nem fordul elő.

Nem lesz túl bonyolult a gépek kezelése?

Egy szóval: nem. Hogy mennyire nem az, mutatjuk két gépünk kezelőfelületét.

Riland MIG 135 kezelőfelülete: 1 potméter Rilon ARC 200 kezelőfelülete: szintén 1 potméter

Ha a kezelőfelület 1 potméterből áll, senkinek nem kell tartani attól, hogy nem találja meg nagyon hamar a megfelelő beállítást.

Szabad téren kellene hegesztenem. Melyik alkalmasabb a feladatra?

Jó hírünk van, mindkettő ugyanannyira alkalmas, cudar időjárási körülmények között is probléma nélkül lehet velük dolgozni. Az ívet és az olvadt fémtömeget (ömledék) a pálca bevonatából ill. a porbeles huzalban található fedőporból kialakuló gáz- és salakfürdő stabilizálja, ami szélfújásban is megmarad. Ez a pálcás és porbeles eljárások egyértelmű előnye a védőgázas (MIG vagy TIG) eljárásokkal szemben.

Fa lépcsőn kellene egy korlátot készítenem. Melyik gépet válasszam?

Ettől eltanácsolnánk a kezdő hegesztőket. Mindkét eljárás során keletkezik annyi fröcskölő anyag, hogy az berendezett térben, fa vagy lakástextil burkolati elemek közelében fokozott tűzveszéllyel jár. hegesztési gyakorlattal rendelkező barkácsolónak – különösen ha már van egy erre alkalmas gépe, mint például a Rilon ARC 200 CT – a Lift TIG hegesztés jelenthet megoldást.

Teljesen kezdő vagyok. Melyiket könnyebb megtanulni, melyikkel lesz hamarabb jól sikerült munkám, sikerélményem?

Ebben egyértelműen állást tudunk foglalni. A kezdők a porbeles (FCAW) géppel valószínűleg könnyebben fognak boldogulni. Könnyebb vele az ívgyújtás, és a salak kezelése is egyszerűbb.

Melyikkel gyorsabb a munka?

Az a tapasztalat, hogy a porbeles (FCAW) géppel, a pálcás hegesztés során sok időt elvesz a salakolás. Ha szép munkát akarunk végezni, a festés előtti csiszolást sem ússzuk meg egyiknél sem.

Van egy jó pálcás inverterem, de érdekel a porbeles hegesztés. Érdemes lecserélnem a gépemet?

Nem feltétlenül. Egy jól bevált pálcás gép a továbbiakban is ki fog minket szolgálni. De az a tapasztalat, hogy a barkácsolók többsége, ha kipróbálta a porbeles hegesztést, soha nem néz vissza.

Ki lehet a gépeket próbálni?

Igen, nálunk ki lehet próbálni, szinte mindig van a címünkön valaki, az időpont nem lesz akadály, de előtte egyeztessünk telefonon.

Remélem a fenti szempontok segítenek a választásban. A jó hírünk az, hogy akár a porbeles, akár a bevont elektródás megoldás mellett dönt a vásárló, mindegyikre tudunk ajánlani egy jó gépet, és hozzá a szükséges kellékeket: elektródát, kábeleket, kopóalkatrészt, sisakot stb. És ha még mindig maradt még Önben némi bizonytalanság, forduljon hozzánk bizalommal, igyekszünk minden kétséget eloszlatni.