Még egy pár évvel ezelőtt is, ha valaki hobbihegesztésről, barkácsolásról, ház körüli javításokról beszélt, egyértelmű volt, hogy bevont elektródás, azaz pálcás géppel dolgozik. Azóta viszont megjelentek a piacon a barkácscélú porbeles hegesztőgépek, és taroltak: mára minimum ugyanolyan népszerűvé váltak, mint a hagyományos pálcás inverterek. Ha egy barkácsoló nem túl nagy befektetéssel szeretne magának egy hegesztőgépet vásárolni, - jóval drágább és eszközigényesebb MIG és TIG eljárások kizárása után - a kettő között kell dönteni, ami tapasztalat nélkül komoly fejtörést okoz. Mi segítünk a döntésben néhány kérdés megválaszolásával.

Bár ránézésre nagyban különböznek, a bevont elektródás és a porbeles hegesztési eljárás nagyon hasonló elven működnek. Mindkét esetben az elektróda leolvad, beépül a hegesztési varratba, és azzal együtt olyan segédanyagot juttatunk a hegfürdőbe, amik leolvadásakor az ívet és a hegfürdőt stabilizáló gázburkot képeznek. Mindkét eljárással nagy mélységű beolvadás érhető el, mindkettő használható szabad térben, mindkét elárás során keletkezik salak, amit aztán el kell távolítani a varratról. A lényegi különbség az elektróda formája, és ívbe juttatása: a porbeles hegesztés során az elektróda egy porbeles hegesztő huzal, amit hegesztőgépbe épített huzalelőtoló automatikusan juttat a hegesztési területre, míg a pálcás hegesztés során a munkakábelbe csiptetett pálcát viszont a hegesztő a saját kézügyessége utján juttatja az ívbe. Akit jobban érdekel az porbeles hegesztő eljárás működése, itt olvashat róla, de most rátérünk a hobbi hegesztőket leginkább érdeklő kérdésekre a hegesztőgép választásról.

Eldöntöttem, mostantól hegeszteni fogok, milyen feladatokra kell felkészülnöm?

Ház körüli barkácsolások során 99%-ban szerkezeti acél zártszelvényeket, profilokat és 1-4 mm közötti lemez alkatrészeket fogunk hegeszteni. Minden más anyag hegesztése nehezebb feladat, igényel némi gyakorlatot.

A hobbicélú pálcás és a porbeles hegesztőgépek alkalmasak erre?

Igen, maradéktalanul alkalmasak.

Nézem a hegesztőgépek adatlapjait, és elbizonytalanodtam. Hány amper lesz nekem elég? Mit jelent a bekapcsolási idő?

Most jön az a válasz, amit senki nem szeret, hogy a „körülményektől függ”, de a tapasztalat az, hogy barkácsolási célokra 50-80 A heegsztőáram elegendő zártszelvények hegesztéséhez. 100 A minden körülmények között elég 4 mm falvastagságig. A bekapcsolási idő (más jelöléssel „bi.” vagy „munkaciklus”) jelöli, hogy 10 perc munkaidőből mennyit tölthet a gép hegesztéssel, és mennyit kell pihentetni. A gyakorlatban ez a barkácsolót nem érinti. A munka legnagyobb része a darabok vágásával, előkészítésével, illesztésével telik. A gép túlterhelése barkács körülmények között normál gyakorlat szerint soha nem fordul elő.

Mennyire felszerelésigényes a két eljárás?

A pálcás és a porbeles hegesztésnek kb. ugyanannyi a felszerelésigénye. Önnek  egy hegesztőgépet kell megvásárolnia, ami nagyjából ugyanakkora méretű és könnyű mindkét módszernél. A géphez kapja a testkábelt és a munkakábelt, nem szükséges külön vásárolnia. A porbeles hegesztőgépekhez általában egy tekercs porbeles huzal elektróda is jár. Ezen kívül szükség van elektródára (amit akár a csomag is tartalmazhat), egy hegesztősisakra, védőkesztyűre. Ez egyáltalán nem sok felszerelés, a polcon kevés helyet foglal, a tárolásuk nem veszélyes (ellentétben mondjkuk a gázpalackot is igénylő MIG vagy TIG hegesztéshez szükséges felszerelésekkel).

Nem lesz túl bonyolult a gépek kezelése?

Ez egy szóval megválaszolható: nem. Hogy mennyire nem az, mutatjuk két hegesztő inverterünk kezelőfelületét.

Riland MIG 135 kezelőfelülete: 1 potméter Rilon ARC 200 kezelőfelülete: szintén 1 potméter

Ha a kezelőfelület 1, azaz egy db potméterből áll, senkinek nem kell tartani attól, hogy nem találja meg nagyon hamar a megfelelő beállítást. Mind a porbeles hegesztőgépek, mind a pálcás MMA inverterek kezelése rendkívül egyszerű.

Szabad térben kellene hegesztenem. Melyik eljárás alkalmasabb a feladatra?

Jó hírünk van, mindkettő ugyanannyira alkalmas, cudar időjárási körülmények között is probléma nélkül lehet velük hegeszteni. Az ívet és az olvadt fémtömeget (ömledék) a pálca bevonatából ill. a porbeles huzalban található fedőporból kialakuló gáz- és salakfürdő stabilizálja, ami szélfújásban is megmarad. Ez a pálcás és porbeles hegesztő eljárások egyértelmű előnye a védőgázas (MIG vagy TIG) eljárásokkal szemben.

Fa lépcsőn kellene egy korlátot készítenem. Melyik gépet válasszam?

Ettől eltanácsolnánk a kezdő hegesztőket. Mindkét eljárás során keletkezik annyi fröcskölő anyag, hogy az berendezett térben, fa vagy lakástextil burkolati elemek közelében fokozott tűzveszéllyel jár. hegesztési gyakorlattal rendelkező barkácsolónak – különösen ha már van egy erre alkalmas gépe, mint például a Rilon ARC 200 CT – a Lift TIG hegesztés jelenthet megoldást.

Teljesen kezdő vagyok. Melyiket könnyebb megtanulni, melyikkel lesz hamarabb jól sikerült munkám, sikerélményem?

Ebben egyértelműen állást tudunk foglalni. A kezdők a porbeles hegesztőgéppel (FCAW) valószínűleg könnyebben fognak boldogulni. Könnyebb vele az ívgyújtás, és a salak kezelése is egyszerűbb.

Melyikkel gyorsabb a munka?

Itt is a porbeles hegesztőgépek felé billen a mérleg nyelve, a pálcás hegesztés során sok időt elvesz a salakolás. Ha szép munkát akarunk végezni, a festés előtti csiszolást sem ússzuk meg egyiknél sem.

Van egy jó pálcás inverterem. Érdemes lecserélnem a hegesztőgépemet?

Nem feltétlenül. Senkit nem szeretnénk fölösleges vásárlásra rávenni. Egy jól bevált pálcás hegesztőgép a továbbiakban is ki fogja szolgálni, különösen ha van már benne gyakorlata, és van sikerélménye a hegesztésben. De az a tapasztalat, hogy a barkácsolók többsége, ha kipróbálta a porbeles hegesztést, soha nem néz vissza. (Személyes tapasztalat, hogy barkácsolási munkákhoz én is szívesen választok porbeles invertert, pedig védőgázos hegesztőgép is a rendelkezésünkre áll.)

És ha új hegesztőgépet szeretnék vásárolni? Mik a porbeles hegesztés előnyei és hátrányai a bevont eletródás, pálcás hegesztőgépekkel szemben?

Mint azt már említettük, a két eljárás elve hasonló, így a velük készített varratok is hasonló minőségűek lesznek. Ami a porbeles hegesztés nagy előnye, az a gyorsabb munka (kevesebb, egyszerűbb salakolás) és a módszer egyszerűbb volta: könnyebb ívet gyújtani, egyenletesen fenntartani, kevésbé hajlamos a munkadaravot átégetni. Ezzel szemben a porbeles hegesztésnek nicsenek objektív hátrányai a pálcás hegesztő eljárással szemben.

Ki lehet a gépeket próbálni?

Igen, nálunk ki lehet próbálni, szinte mindig van a címünkön valaki, az időpont nem lesz akadály, de előtte egyeztessünk telefonon.

Remélem a fenti szempontok segítenek a választásban. A jó hírünk az, hogy akár a porbeles hegesztés, akár a bevont elektródás megoldás mellett dönt a vásárló, mindegyikre tudunk ajánlani egy jó gépet, és hozzá a szükséges kellékeket: elektródát, kábeleket, kopóalkatrészt, sisakot stb. És ha még mindig maradt még Önben némi bizonytalanság, forduljon hozzánk bizalommal, igyekszünk minden kétséget eloszlatni.